S Pat
Image default
Hobby en vrije tijd

Waarom is gamen zo populair?

Er zijn veel mensen en vooral jongeren die veel tijd besteden aan gamen. Denk aan populaire games zoals Fortnite, FIFA en Call of Duty. Gamen heeft bij andere generaties een slechte reputatie. Dit omdat er wordt gezegd dat het slecht is voor de gezondheid en dat jongeren minder sociaal contact hebben. Maar is dit allemaal wel zo en waarom is gamen zo populair?

Plezier

Er zijn een aantal belangrijke punten te noemen voor het feit dat gamen zo populair is. Als jongeren wordt gevraagd waarom ze gamen is het algemene antwoord dat het leuk is. Maar wat is er zo leuk aan? Het spelplezier komt door bijvoorbeeld de sociale factor. Zo gamen veel jongeren samen met vrienden of vriendinnen, maar ontmoeten zij ook veel nieuwe mensen door het spelen van games. Dus het argument dat jongeren minder sociale contacten hebben door gamen is eigenlijk niet juist. Deze sociale interactie kan ook door bijvoorbeeld rollen spellen en zo kan je dus als gamer jezelf. Een videogame kan dus ook worden gezien als een uitweg van de realiteit. Je kan doormiddel van games een andere rol aannemen en voor afleiding zorgen. Dit is heel fijn voor bijvoorbeeld jongeren die niet lekker in zijn vel zitten.

Uitdaging

Naast het plezier en de sociale interactie is de uitdaging en competitie ook een factor voor het spelen van games. De uitdaging door moeilijkheid kan ook een educatieve invloed hebben. Zo kan je in games ook puzzels of raadsels oplossen. Maar als je de jongeren hoort dan gaat het vooral om de competitie van een game. Zo wil je bijvoorbeeld zo hoog mogelijk eindigen en wil je winnen. Tegenwoordig is E-sports ook steeds populairder en is er serieus geld te winnen met gamen. Zo zijn er kampioenschappen op tv of op streaming diensten. Op deze streaming diensten zijn ook mensen te vinden die geld kunnen verdienen met het spelen van games. Jongeren kijken ook graag naar goede spelers en hoe deze spelers spelen. Dit allemaal zorgt er ook voor dat gamen erg populair is.

Gezondheid

Eerder werd al gezegd dat gamen niet goed is voor de gezondheid. En daar hebben de mensen ook een punt. Je kan inderdaad beter buiten gaan sporten dan thuiszitten op je stoel. Maar dit is ook van toepassing voor de mensen die acht uur lang op kantoor zitten. Dus hier geld ook voor de gamers dat je soms een pauze moet nemen en je benen even moet strekken. Veder moet je als gamer ook zorgen dat je goed zit achter je scherm. Een goede gaming stoel kan zorgen voor het tegengaan van gezondheidsproblemen. Daarnaast kan een mooie gaming set-up, door een goede stoel, bureau en mooi beeldscherm, ervoor zorgen dat de ervaring van de gamers wordt verbeterd.