S Pat
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe slijp je snoeischaren: in vier stappen | Tuingereedschap |

Tuingereedschap
Hoe slijp je snoeischaren: in vier stappen.

Geplaatst op 5 mei 2018

Als een tuinman ben ik erg gehecht aan de snoeischaren die ik altijd meedraag op de heup. Het is gereedschap dat wordt gebruikt en misbruikt. Uiteindelijk beginnen de bladen bot te worden en elke snee gaat telkens een beetje moeilijker. Als je jouw snoeischaren constant gebruikt, moet je ze om de paar maanden verscherpen. Vaker als het snoeischaren zijn van mindere kwaliteit. Als je maar af en toe snoeit, dan hoef je mogelijk slechts eenmaal per jaar te verscherpen.

Zodra je een paar benodigdheden hebt opgehaald, is het een fluitje van een cent om snoeischaren te slijpen. Het duurt ongeveer 10 minuten en het is alsof je een hele nieuwe schaar krijgt. Je zult het zeker waarderen als je een scherp mes hebt wanneer de snoei- tijd komt.

slijpen van snoeischaren

Benodigdheden:

  • Zeep en warm water
  • Schone vod en droge vod of handdoek
  • Staal wol
  • Diamantvijlen of slijpstenen (grof, fijn en extra fijn)
  • Olie

1. Maak schoon met water en zeep.

Veeg de snoeischaren schoon met een doek die in warm zeepsop gedrenkt is. schrob al het organische vuil er af en veeg de handvatten schoon.

2. Verwijder roest en plak met staalwol

Nadat de snoeischaren zijn schoongeveegd, gebruik je staalwol om eventuele resten af ​​te schrobben die mogelijk nog vastzitten. Ga door met schrobben om eventuele roest te verwijderen die mogelijk is ontstaan ​​totdat de glans in het metaal is hersteld. Veeg ze schoon en droog ze af.

3. Verscherpen met diamantvijlen

Met een grove vijl kan je de snoeischaren slijpen. slijp met de vijl in een hoek van 10-20 graden, waarbij de afgeschuinde rand van het blad wordt nagebootst. Begin aan de binnenrand van het blad en beweeg het vijltje heen en weer over het blad. Ga door met de grove vijl totdat het blad voldoende scherp is. slijpen van snoeischaren Schakel over naar een fijnere korrel diamantvijl. Gebruik dezelfde beweging om bramen glad te strijken. Slijp het blad met hetzelfde aantal passen als dat je gebruikte met de grove vijl. 

4. Smeer uw handsnoeiers

Veeg de snoeischaar schoon van alle deeltjes die achterblijven bij het slijpen. Dep het vervolgens droog. Breng vervolgens een niet op petroleum gebaseerde olie aan om water te verdrijven en de ontwikkeling van roest te belemmeren. Smeer de messen, scharnieren en veren en veeg schoon.

Zo heb je een paar scherpe snoeischaren klaar om alles aan te pakken wat je tuin hen kan geven. Onze tuinen zullen niet weten wat hun treft! Wil je meer Tuin video’s zien? Kijk dan hier verder.

https://www.eigenhuisentuin.nl/