S Pat
Image default
Gezondheid

De voordelen van meditatie

Het hebben van een gezonde geest en een gezond lichaam is ontzettend belangrijk en brengt vele voordelen met zich mee. De meeste mensen doen dit door middel van voldoende beweging en van een goed, gezond dieet. Regelmatig mediteren kan je echter ook helpen om een gezonde levensstijl te leiden. Meditatie wordt weliswaar vaker als zweverig gezien, maar het heeft toch echt een aantal voordelen waarvan we allemaal profijt zouden willen hebben. Ik heb er hieronder een aantal op een rijtje gezet.

 

Het werkt goed tegen stress

Een van de beste voordelen aan meditatie is dat het stress verlagend werkt. Tijdens het mediteren, maak je namelijk je hele hoofd leeg en kom je eindelijk tot rust. In een onderzoek is zelfs gebleken dat het vooral werkte bij mensen die veel angstklachten ervaarden.

 

Meditatie verbetert de concentratie

Aangezien je tijdens het mediteren je hoofd leegmaakt, train je op deze manier ook je concentratie. Elke keer dat je begint na te denken, moet je je aandacht terugbrengen naar het heden om je hoofd leeg te houden en echt tot rust te komen. Door dit te doen train je echter waar je je aandacht legt en hoe lang je deze kan vasthouden, waardoor je je concentratie verbetert. Je kan al een betere concentratie bereiken door slechts vier keer te mediteren.

 

Meditatie verbetert je geheugen

Tijdens het mediteren, maak je je hele hoofd leeg en zal je al snel meer rust ervaren. Je verbetert tijdens het mediteren echter ook je geheugen, aangezien het ook al je concentratie verbeterde. Er zijn zelfs onderzoek waaruit bleek dat het gunstig was voor mensen met dementie en dat zij hier zelfs verbetering door zagen.

 

Meditatie versterkt je immuunsysteem

Volgens een onderzoek in 2016 kan meditatie zelfs een bijdrage leveren aan je immuunsysteem. Bij meditatie is er namelijk sprake van een verhoogd aantal CD-4-cellen. Deze cellen zijn erg belangrijk voor het immuunsysteem, omdat deze signalen naar andere cellen sturen zodat deze infecties kunnen vernietigen. Door dus meer van deze CD-4-cellen aan te maken tijdens het mediteren, zorg je tegelijkertijd voor een sterker immuunsysteem.

 

Meditatie verzacht chronische pijn

Chronische pijn is langdurige pijn waar vaak niet veel aan gedaan kan worden. Volgens een studie bij 3515 deelnemers kan meditatie worden geassocieerd met verminderde pijnklachten. Door dus volledig tot rust te komen en even goed te kunnen ontspannen, hadden mensen met chronische pijnklachten dus minder last van de pijn die ze al zo lang hadden!