S Pat
Image default
Onderwijs

Theater workshops samenbundelen tot een cultuurdag, iets voor jouw school?

Steek je cultuurdag vol theatershops, iets voor jouw school?

Theater is niet altijd een makkelijk cultuurmedium voor kinderen. Theater voor volwassenen is soms zware materie, te ernstig en te zwaar voor kinderen. Theater voor kinderen komt vaak neer op een voorstelling van hun favoriete tv-personages of een uitvoering van gekende sprookjes. Toch zit er veel meer in theater voor kinderen. Laat het ze ontdekken en maak er een hele cultuurdag van. Je mag het gerust groots aanpakken: een dag vol theater voor de hele school, waarom ook niet? Wanneer dit op het niveau van kinderen wordt georganiseerd, zul je zien dat ze hun talenten en fantasie de vrij loop laten. Al spelend leren is hier de boodschap.

Hoe een cultuurdag vol theater aanpakken?

Een externe expert in schoolactiviteiten kan jouw cultuurdag organiseren. Verschillende groepen leerlingen kunnen een verschillende theater workshop volgen. In elke theatershop wordt er wat anders geleerd dat betrekking heeft op theater. Als deze dan worden samengebracht, krijg je een uitgebreide theatershow. Welke theaterworkshops jij wil aanbieden aan de kinderen, bespreek je met de organisator van de cultuurdag. Voorbeelden van workshops voor theater zijn: pitchen, stage fight, slapstick of musical zingen. Bij theater horen ook kostuums die de kinderen zelf kunnen maken, rekwisieten die ze met gerecycleerd materiaal maken, decors die ze zelf leren schilderen of muziek die ze met DJ-technieken aanleren. Het is een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Vraag de organisatoren gerust om raad!

Je cultuurdag wordt het visitekaartje van je school?

Een cultuurdag organiseren gaat niet onopgemerkt voorbij. Kinderen vertellen het aan hun vriendjes, ouders willen ook hun steentje bijdragen en misschien krijg je wel steun van het gemeentebestuur of andere organisaties die je project willen ondersteunen. Wil jij dit graag professioneel aanpakken? Het kan gerust! Je kunt er zo veel of zo weinig buitenstaanders bij betrekken als je wil. Je kunt gaan voor een beperkt publiek voor je theatershow: de ouders. Of je gaat breder en nodigt iedereen uit die je maar denkt. Je houdt je cultuurdag rustig binnen de muren van je school, of je gaat ruimer en maakt je theatershow tot een straat- en pleinspektakel. Alles kan! Wat wordt de cultuurdag in jouw school?

https://grotebroer.com