S Pat
Image default
Woning en Tuin

Hoe zoek ik de beste veiligheidscilinder?

Standaard veiligheidscilinders zijn geschikt voor een deur met een dikte van 38-40 millimeter. Maar niet alleen de deurdikte speelt een rol bij de aanschaf van de juiste cilinder, ook de dikte van het deurbeslag speelt mee.

Om te weten welke maat cilinder je nodig hebt kun je daarom het beste de boel opmeten. Je meet vanuit het cilindergat in de deur tot aan de rand van het deurbeslag.

Indien je veiligheidsbeslag gebruikt moet je beide kanten van het cilindergat meten, omdat er een dikteverschil kan zijn tussen het binnen- en buitenschild. Let ook op dat de lengte van de cilinder aan de buitenkant maximaal 3 millimeter uit mag steken bij het veiligheidsbeslag.

Tips voor het aanschaffen van een cilinder

Het is belangrijk om een SKG-goedgekeurde cilinder te kiezen, het liefst 2-of 3 sterren, hiermee wordt een inbraak vertraagd of voorkomen. Enkele populaire veiligheidscilinders met 2 SKG sterren zijn de DOM Sigma, de BKS Serie 50 en de DOM IX6SR.

3 sterren cilinders bieden ook steeds vaker bescherming tegen het kerntrekken. Als je een kerntrekbeveiligde versie wil, kies dan voor een die ook beveiligd is tegen het afbreken van de cilinder.

Als je een cilinder wil vervangen moet je hem uit de deur halen en aan beide zijden opmeten. Als beide zijden ongelijk zijn, moet je goed opletten aan welke kant de draaiknop moet, als je voor een knopcilinder kiest. Ook moet je dan opletten of de juiste zijde wel goed beveiligd is, bij een cilinder met gelijke helften moet je opletten dan de beveiligde zijde aan de buitenkant zit.

Er zijn ook gelijksluitende cilinders te koop. En als je meerdere sloten wil hebben, is het wel handig dat ze allemaal met dezelfde sleutel geopend kunnen worden.

https://www.veiligheidsslotenshop.be/