S Pat
Image default
Aanbiedingen

Fouten die hondeneigenaren maken bij het vervoer van een gewond huisdier naar het ziekenhuis

Fouten die hondeneigenaren maken bij het vervoer van een gewond huisdier naar het ziekenhuis

Weinig aspecten van huisdierenbezit zijn zo stressvol als het vervoeren van een gewonde hond naar het ziekenhuis. Of uw pup nu is aangereden door een auto, is aangevallen door een ander dier of iets schadelijks heeft gegeten, onmiddellijke medische verzorging is van cruciaal belang voor een goede prognose. Hem naar het ziekenhuis brengen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vermijd deze vijf veelgemaakte fouten die huisdiereigenaren vaak maken.

Uw huisdier troosten

Als uw hond gewond is, voelt u misschien de neiging om hem stevig in de wieg te leggen. Echter, de beste manier om een gewonde hond te troosten is om hem zo weinig mogelijk te behandelen. Ga rustig naast uw huisdier zitten en vermijd stimulerende interacties, zoals knuffelen, die hem ongemakkelijk kunnen maken. Spreek tegen uw hond met een kalmerende en rustige stem.

Onjuiste terughoudendheid

Honden begrijpen niet altijd dat we hen proberen te helpen. Benader een gewond huisdier voorzichtig van opzij en niet dicht bij de mond. Honden die normaal volgzaam zijn en een gelijkmatig humeur hebben, kunnen in extreme omstandigheden bijten, bijvoorbeeld wanneer ze ernstig gewond zijn, en het verplaatsen van een gewonde hond of het manipuleren van gewonde ledematen kan uw hond pijn doen. Houd uzelf en uw hond veilig door hem voorzichtig te muilkorven met gaas of de muilkorf uit uw eerstehulpkit voor honden. Maak een tijdelijke fixatie van een dikke handdoek of deken om te voorkomen dat uw hond zichzelf of anderen verwondt.

Paniek

Hoewel het onmogelijk is om u mentaal voor te bereiden op een ernstige verwonding, zal vooruit plannen u tijd en stress besparen. Elke hondeneigenaar heeft een eerstehulpkit voor honden nodig. Uw kit moet onder andere een reserve leiband en een muilkorf bevatten, en u kunt ook een handdoek of een draagdoek meenemen, vooral als uw hond aanleg heeft voor verwondingen aan de ruggengraat. Handdoeken kunnen ook worden gebruikt om bloedingen te stelpen en als een vorm van fixatie in noodgevallen.

Gewonde honden optillen

Het grootste probleem waar huisdiereigenaren mee te maken krijgen bij het vervoeren van gewonde honden is het uitzoeken hoe ze hun hond in de auto kunnen krijgen. Kleine honden kunnen gemakkelijk in dragers of dozen worden geplaatst voor veilig vervoer, maar grote honden zijn moeilijker te verplaatsen.

De gemakkelijkste en veiligste manier om een gewonde grote hond te vervoeren is het gebruik van een soort hondenstretcher. Elk stevig, plat voorwerp, zelfs een brede houten plank, kan worden gebruikt als de hond veilig kan worden vastgezet. Vermijd verdraaiing van de nek en/of rug van de hond. De kop moet idealiter ongeveer 30 procent hoger worden gehouden dan de achterkant. Bel uw dierenarts of plaatselijke spoeddierenarts voor advies over hoe u uw hond het beste kunt verplaatsen, afhankelijk van uw omstandigheden. Als u een verwonding aan de ruggengraat vermoedt, maak uw hond dan stevig vast op een brancard.

Onaangekondigd arriveren

Tijd is van essentieel belang bij ernstig letsel. Bel van tevoren naar het dierenziekenhuis om iemand te laten weten dat u komt, en ook hoe het met de verwondingen van uw hond is. Zo weet u zeker dat een lid van het veterinaire team beschikbaar is om u op te halen met een brancard of andere benodigdheden om het vervoer van uw hond van de auto naar het ziekenhuis veiliger te maken.