S Pat
Image default
Aanbiedingen

3 kroonjaren die wij in Nederland uitbundig vieren

Bij het lezen van deze titel vraag je je misschien af wat een kroonjaar nu precies is. Een kroonjaar is eigenlijk niets meer of minder dan een jubileumjaar dat door vijf of tien gedeeld kan worden. Bijvoorbeeld 25, 50, 60 of 75. De term ‘kroonjaar’ wordt vooral gebruikt voor verjaardagen, maar je hoort het ook wel terugkomen bij andere feestelijke aangelegenheden, gebeurtenissen of herdenkingen bijvoorbeeld. Zo heeft een bedrijf dat 125 jaar bestaat ook een kroonjaar te vieren. Kroonjaren worden gezien als extra bijzondere mijlpalen die vaak behoorlijk uitbundig gevierd worden. In deze blog willen we drie belangrijke kroonjaren behandelen. Lees je mee?

 

25 jaar oud: halve Abraham of Sarah

 

Ga je al bijna een kwart eeuw mee en word je binnenkort dus 25 jaar oud? Dan kun je er bijna zeker op rekenen dat je enkele grappige en/of foute spandoeken in de voortuin geplaatst krijgt. Bij een 25ste verjaardag is het namelijk traditie in ons land dat vrienden, familie, buren of andere kennissen spandoeken in de voortuin van de jarige plaatsen met daarop enkele toepasselijke teksten. Deze teksten hebben uiteraard te maken met de jarige persoon in kwestie. Zijn of haar hobby’s, een gênante gebeurtenis, en ga zo maar door. Met 25 jaar ben je officieel een halve Abraham of Sarah. Ben je nog op zoek naar geschikte verjaardag versiering? Neem eens een kijkje op Slingershop.nl.

 

50 jaar oud: Abraham of Sarah gezien

 

Daar waar je met 25 jaar oud een halve Abraham of Sarah bent, zeggen ze dat je met 50 jaar Abraham of Sarah ‘hebt gezien’. De geschiedenis achter deze feestelijke gebeurtenis gaat een heel eind terug in de tijd en heeft te maken met het feit dat mensen vroeger van geluk mochten spreken als ze 50 jaar oud werden. Tegenwoordig worden mensen veel ouder, maar deze mijlpijl wordt vandaag de dag nog steeds in het hele land gevierd. Ook is het nog steeds traditie om een Abraham (of Sarah) pop van brood, banket of vleeswaren aan de jarige te geven. Of wat dacht je van een opblaasbare pop in de voortuin?  

 

25 jaar getrouwd: zilveren huwelijk

Ook wat betreft het huwelijk zijn er enkele belangrijke mijlpalen op te noemen. Alom bekend zijn natuurlijk het 12,5-, 25- en 50-jarig huwelijk. Maar ook wanneer een echtpaar 60, 70, 75 of zelfs 80 jaar bij elkaar is, wordt dit in ons land groots gevierd. Wist je trouwens dat een 12,5-jarig huwelijk een koperen huwelijk wordt genoemd? 25 jaar staat gelijk aan zilver, 50 jaar aan goud en 60 aan diamant.

 

https://www.slingershop.nl/