S Pat
Image default
Beauty en verzorging

Wat je zelf kunt doen tegen acne

Acne ontstaat in de puberteit, als het deel van de huid waar de talgklier in zit ontstoken raakt. Er ontstaan pukkels, puistjes en roodheid in het gezicht en soms op de hals, armen en rug. Heb je hier op volwassen leeftijd nog steeds erg last van? En helpen de leefstijladviezen en crèmes niet? Dan zijn er bij huidkliniek Amersfoort verschillende behandelingen beschikbaar. Wil je weten wat je, eventueel naast een behandeling, zelf kunt doen om acne te verminderen? Lees dan verder.

Laat je huid zoveel mogelijk met rust

Als je last hebt van acne, is je huid het meest gebaat bij rust. Probeer dan ook om niet te krabben als de huid jeukt. Knijp puistjes en mee-eters niet uit, want dit vergroot de kans op meer ontstekingen. Ook het (overmatig) wassen of scrubben van de huid, doet meer kwaad dan goed, dus was je huid het liefst een keer per dag met lauwwarm water en gebruik hooguit een zeepvrije zeep. Wrijf je gezicht niet droog met een grove handdoek, maar dep voorzichtig met een zachte doek, bijvoorbeeld van microvezel.

Cosmetica

Een huid met ontstekingen door acne, kun je het beste zoveel mogelijk laten ademen. Het beste is dan ook om geen make-up te gebruiken, omdat dit de huid afsluit en de talgklieren nog extra kan verstoppen. Maar heftige acne die erg zichtbaar is, wil je misschien soms wat camoufleren. Gebruik dan make-up zonder olie, omdat producten met olie je huid nog vetter zullen maken. Vermijd ook andere crèmes en verzorgingsproducten op oliebasis en kies zoveel mogelijk voor producten zonder irriterende ingrediënten zoals alcohol, parabenen en siliconen. 

Eten en drinken

Er is helaas geen eenduidig antwoord op de vraag welk type eten of drinken acne verergert, omdat uit onderzoeken blijkt dat dit per persoon verschilt. Als je wilt weten wat jouw triggers zijn, kan het helpen om een eetdagboek bij te houden en bijvoorbeeld een voor een bepaalde voedingsgroepen uit te sluiten. Zo kun je zien of de acne vermindert bij het vermijden van specifieke voedingsmiddelen. Wel is bekend dat bij de meeste mensen voeding met een hoge suikerwaarde de acne verergert, dus probeer deze inname te beperken.