S Pat
Image default
Woning en Tuin

Waarom je zelfborende schroeven wilt gebruiken?

Er zijn heel veel verschillende soorten schroeven te krijgen. Verschillende materialen, verschillende lengtes, verschillende diameters en verschillende groeven en koppen. Welk type is nu geschikt voor welke klus? Daar kun je een boek over vol schrijven. Om jou te helpen om meer inzicht te krijgen in welke model het beste past bij jouw klus schrijven wij regelmatig een artikel over een bepaalde soort. In dit artikel komen de zelfborende schroeven aan bod. Dat zijn modellen die zichzelf in het materiaal boren. Meer over deze exemplaren en hoe je ze kunt gebruiken lees je hier.

Waarom moeilijk als het makkelijk kan?

Het is heel simpel. Met zelfborende schroeven maak je het jezelf gemakkelijk. En zeker bij klussen geldt; waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Het grote voordeel van deze modellen is dat ze zich als vanzelf in het materiaal boren dat je wilt bevestigen. Je hoeft niet eerst voor te boren om het model te kunnen bevestigen. Dat maakt je klus een stuk eenvoudiger. Het enige dat je hoeft te doen is aftekenen waar je het model wilt bevestigen en je kunt hem er zo met de hand indraaien. Daar heb je geen machine meer voor nodig.

Minder inspanning met zelfborende schroeven

Met zelfborende schroeven bespaar je jezelf een hoop inspanning. Je hebt geen zwaar materiaal nodig om ermee te werken. Je zult zelf ervaren hoe eenvoudig het is om een exemplaar vast te draaien. Daar heb je niet een schroefmachine voor nodig. Dat kan natuurlijk wel, maar het is absoluut geen noodzaak. Want ook met de hand zie je een zelfborend model zo in het materiaal glijden. Je kunt ze gebruiken voor scharnieren en glaslatten. Je vindt ze ook onder de naam tellerkopschroeven. Het zijn schroeven die vooral geschikt zijn voor het bevestigen van hout.

Minder kans op splijten

Met zelfborende schroeven verminder je de kans op het splijten van het materiaal dat je wilt bevestigen. Met hun zelfborende punt gaan ze makkelijk in het hout en voorkom je dat het hout gaat splijten. Dat scheelt een hoop gedoe en materialen die je niet meer kunt gebruiken omdat ze tijdens het klussen beschadigd zijn. Als je snel en efficiënt wilt klussen dan zijn dit de modellen die je altijd bij je wilt hebben. Er zijn verschillende maten en diktes te krijgen en je kunt ook een assortiment aanschaffen zodat je altijd een maat bij de hand hebt die goed past.

Extra stevigheid met zelfborende schroeven

Met zelfborende schroeven weet je zeker dat alles wat je vastschroeft ook echt stevig vastzit. De modellen zijn zo gemaakt dat ze zich stevig in het te bevestigen materiaal ingraven en ook stevig blijven zitten. En als je een keer een exemplaar wilt vervangen dan kan dat ook. Stel dat je een glaslat wilt verwijderen omdat je een nieuw glas wilt plaatsen, dan kun je deze modellen ook weer makkelijk verwijderen. Ze gaan net zo soepel uit het materiaal als dat ze erin gaan, ook als je ze stevig hebt aangedraaid.