S Pat
Image default
Woning en Tuin

Dakreparatie: schuine en platte daken

Dakreparatie is verschillend voor schuine en platte daken. Er wordt een andere werkwijze gehanteerd en er moet met verschillende dingen rekening worden gehouden. Maar hoe zit dat precies? Hieronder lees je meer over wanneer een dakreparatie nodig is, wat de verschillen zijn tussen reparatie bij schuine en platte daken en lees je meer over de kosten.

Dakreparatie: wanneer?

Wanneer het dakoppervlak beschadigd is zal het moeten worden gerepareerd. Gebeurd dit niet kan er regenwater naar binnen lekken. Dit is niet alleen vies, maar heeft ook nadelige effecten op de isolatiewaarde en de luchtvochtigheid. Daarbij kan ook de dakconstructie worden aangetast. Bij beschadiging zal er snel gehandeld moeten worden. Je herkent beschadigingen aan kapot loodwerk, scheuren in de dakbedekking, lekkende goten of vochtplekken op het plafond.

Dakreparatie bij een schuin dak

Een reparatie bij een schuin dak gebeurd voornamelijk bij beschadiging aan de dakbedekking of wanneer er dakpannen scheef of beschadigd zijn. Een enkele andere vormen van dakreparatie aan hellende daken zijn:

  • Het vervangen of herstellen van nokvorsten
  • Aansluiting van dakramen
  • Herstellen van dakkappellen
  • Geheel vervangen of repareren van daklood
  • Lekkende dakgoten repareren

Bij een schuin dak moet je rekening houden met een prijs van €150,- tot €350,- per vierkante meter. Dit is duurder dan reparatie bij een plat dak, maar zal minder vaak voorkomen. Een schuin dak is namelijk minder vatbaar voor schade.

Plat dak repareren

Een plat dak repareren is een stuk eenvoudiger. Vaak is het aanbrengen van een reparatiestrook al voldoende. Daarbij is het werken op een plat dak ook een stuk veiliger. Helaas is een plat dak ook gevoeliger voor schade: neerslag en afval blijft liggen op het oppervlak, waardoor de dakbedekking langzaam afzwakt. Eerst wordt de lekkage opgespoord, daarna wordt er gekeken welke oplossing de beste methode is. In negen van de tien gevallen zal dit bestaan uit een reparatiestrook. Een plat dak repareren kost gemiddeld €200,- tot €275,- per vierkante meter. Hier lees je meer over het repareren van daken en andere soorten dakwerk.