S Pat
Image default
Woning en Tuin

Deurklinken – van bakeliet tot brons

Klinken zijn geen groente. Voor groente ga je bijna dagelijks op pad. Maar als je een huis koopt, zitten de klinken meestal al in de deuren gemonteerd. Vaak is er iets mee. Heb je een jaren dertig huis gekocht, zitten de deuren vol rvs-deurkrukken. Dat is toch geen gezicht. Of je hebt er nog wel van die mooie bakelieten klinken in zitten maar zijn ze in bijna een eeuw tijd behoorlijk gehavend en gebutst. Bij nader inzien zijn deurklinken vaak het afvoerputje van een verbouwing. Terwijl ze juist als detail de bekroning zouden moeten zijn op een grondige renovatie.

Altijd prijs

Ga je dan toch even rondkijken bij het deurbeslag, dan kom je wel heel fraaie deurklinken tegen. Vooral in de retro hoek zijn prachtige deurkrukken aanwezig. Soms vallen de prijzen nog mee ook, net of zijn ze van plastic gemaakt. En eigenlijk is dat ook zo want een bakelieten deurklink is van het eerste plastic gemaakt dat we kennen: bakeliet, dus. Wat opvalt is dat je die dus ook nieuw kunt kopen, met een volledige retro look. Inclusief de gebruikelijke, ronde rozetten. 

De detaillering die werkt

Ga je een jaren dertig huis goed aanpakken, vergeet dan niet een post mee te nemen voor het schakel- en beslagmateriaal. Want wat heeft het voor zin als het daglicht door mooi glas in lood naar binnen treedt en over de granitovloer strijkt, als houten of stalen deurklinken de sfeer verpesten. Deurkrukken zijn best stevige accenten zoals de modellen met glanzend nikkel en bakelieten handvaten. En elke interieurstijl in een jaren dertig woning heeft baat bij bakeliet. Wil je het helemaal chique, dan ga je voor klinken met getrommeld messing en bijzondere ebbenhouten grepen. 

Laat je huis en interieur het type deurklinken bepalen

Naast bakeliet zijn er ook deurkrukken uitgevoerd in hout, ijzer, staal, brons en koper. Zelfs met mat gouden tint, ideaal voor als je je Bohémien stijl wilt benadrukken. Of een echt klassiek interieur wilt verrijken. Het loont de moeite even te zoeken naar deurkrukken die bij jouw huisstijl passen. En bovendien, je hoeft ook niet dagelijks de deur uit om klinken. Je kiest voor vele jaren je klinken uit, dus daar mag je best wat tijd aan spenderen. Check vooraf eens je oude deurbeslag. En wees eerlijk. Is het niet een bijeengeraapt allegaartje? Aftands of vaal? Slap hangend of half werkend? Je moet elke keer weer door die deuren heen. 

Welke deurklinken moet je kiezen?

Stijl is bepalend. Maar ook de hoofdvorm van klinken doet mee. In grote, egale deurvlakken springen deurklinken er altijd meteen uit. Kies dan ook voor een hoofdvorm die jou past. Het zijn er drie.

Deurkrukken zonder schild

Achter de deurhendel is geen schild te bekennen, soms alleen een afdekplaatje. Vaak geeft dit type een moderne look.

Deurkrukken met schild

Een wat robuustere look geeft een deurklink die voor een schild hangt. Voor interieurs die degelijkheid en een bepaalde massiviteit behoeven.

Deurkrukken met sleutelgat (of toiletsluiting)

Voorraad- en kelderkasten, toiletten en badkamers zijn vaak voorzien van deze deurklinken. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een klink met een langschild waarin klink gat en sleutelgat zich bevinden. Of in een klink met een ronde rozet waaronder de toiletsluiting, wederom voorzien van een ronde rozet.