S Pat
Image default
Gezondheid

Het Ushersyndroom

Het Ushersyndroom is een erg zeldzame ziekte die impact heeft op het gehoor en zicht van de individu die het syndroom heeft. Het Ushersyndroom is een erfelijke ziekte die het gehoor en zicht van mensen verslechterd. Sommige mensen hebben ook last van evenwichtsstoornissen, waardoor ze pas later leren lopen. Het Ushersyndroom is erfelijk en bestaat uit verschillende types, waar kinderen terwijl ze opgroeien steeds slechter gaan zien en horen. Mensen die het Ushersyndroom krijgen hebben dit van hun ouders geërfd. Beide ouders moeten de Usher genen dragen om het door te geven aan het kind. Het Ushersyndroom komt bij 1 op de 10.000 mensen voor, waar een combinatie van blind- en doofheid samen ontstaat. Hieronder kan je meer lezen over dit Usher syndroom en de verschillende types. Lees dus snel verder!

De verschillende types van het Ushersyndroom

Het Ushersyndroom bestaat uit drie types. Die hier en daar verschillend zijn en een ander effect hebben op mensen.

  • Type 1: Bij Usher type 1 zijn mensen vanaf de geboorte al doof en kunnen dus helemaal niks horen vanaf de geboorte. Mensen met type 1 hebben al vanaf jongs af aan problemen met hun evenwicht. Usher type 1 kan zich door de jaren heen nog verder ontwikkelingen en impact hebben op het zicht.
  • Type 2: Bij Usher type 2 worden mensen slechthorend geboren, maar hebben geen last van evenwichtsstoornissen. Ze zullen naarmate ze ouder worden en vooral in de puberteit een verslechtering ervaren in hun zicht. Ze zullen als ze volwassen zijn ook vaak nachtblind worden.
  • Type 3: bij Usher type 3 hebben geen evenwichtsstoornissen en verliezen hun gehoor pas in de kindertijd of puberteit. Het zicht van mensen met Usher type 3 zullen in de puberteit pas een verlies in het gezichtsvermogen ervaren.

Gevolgen van het Ushersyndroom

Mensen die geboren zijn met het Ushersyndroom hebben geen makkelijk leven. Ze moeten dagelijks met de gevolgen van deze ziekte leven. Ze kunnen bijna niet of helemaal niet horen en zien. Ze kunnen wel gebruik maken van speciale brillen en gehoorapparaten, maar dit zal naarmate de tijd verstrijkt ook minder worden. Technieken zoals liplezen en spraakafzien wordt ook steeds moeilijker om te doen. Alledaagse activiteiten kosten, hierdoor extra veel moeite.