S Pat
Image default
Hobby en vrije tijd

Als een vis in het water

Niets geeft meer een gevoel van vrijheid dan het besturen van je eigen vaartuig. Of je nu regelmatig op het water te vinden bent met vrienden en familie of je interesse hebt om jezelf erin te verdiepen, het behalen van een vaarbewijs is een belangrijke stap. Het is een officieel document dat aangeeft dat je bekwaam bent om een vaartuig te besturen. Met een enorme diversiteit aan wateren in Nederland is het haast een jeugddroom dat uitkomt. Net als een rijbewijs zijn er verschillende categorieën verkrijgbaar. Waar te beginnen?

 

Wanneer heb ik het nodig?

Het is niet verplicht wanneer je het water opgaat met een boot of een ander voertuig met een maximale snelheid van 20 km per uur en tot 15 meter lang. De meeste mensen gaan toch vrijwillig op voor examen om zo meer gevoel te hebben voor de vele voorrangsregels op het water. Dit maakt het voor zowel bestuurder als passagier een stuk aangenamer en veilig. Wees bewust dat de waterpolitie regelmatig controleert op snelheid, bewijs en gedrag. Sociaal varen is dus altijd gewenst!

 

Vaarbewijzen voor de pleziervaart

Voor recreatief gebruik in binnenwateren heb je Klein Vaarbewijs 1 nodig wanneer je een watervoertuig bestuurt dat harder dan 20 km per uur gaat of deze langer is dan 15 meter. Hieraan kan je denken aan een boot, jetski of een opblaasboot. Je hebt pas een Klein Vaarbewijs 2 nodig wanneer je ook wil varen op grotere wateren zoals het IJsselmeer, de Waddenzee, Ooster- en Westerschelde, Eems/Dollard, het Markermeer en het IJmeer. Net als met de auto mag je pas met een bewijs varen vanaf 18 jaar, maar het examen mag je wel eerder afleggen.

 

Hoe krijg ik mijn bewijs?

Het examen is strikt theoretisch. De opleiding voor Klein Vaarbewijs 1 kan je zelfs binnen een dag afronden. Voor Klein Vaarbewijs 2 ben je gemiddeld 10 uur bezig verdeeld over 5 avonden. Voor beide bewijzen heb je keuze in groepslessen of privélessen en kan je er zelfs voor kiezen om deze klassikaal of digitaal te volgen. Je legt vervolgens het examen af bij het CBR.

Meer informatie over het behalen van een vaarbewijs!